P2 – Lyd – 1: Enkel kobling av buzzer

Før vi starter med kobling og programering av lyd kan det være nyttig å vite hva lyd egentlig er. Det gjør det litt letere å forstå kodene vi skal bruke etterpå.

Kort fortalt er lyd bølger av luft. Når en høytaler sender ut lyd dytter den på luften slik at det oppstår bølger i luften. Det samme gjør en gitar. Når du slår på en streng begynner strengen å vibrere (gå i bølger), lager du strengen kortere ved å holde en finger på strengen blir bølgene kortere og raskere. Jo kortere/raskere bølger desto lysere lyd.

På denne videoen kan du se bølgene til gitarstrengene!

 

Når vi skal lage “bølger” på arduinoen gjør vi det på en litt annen måte. Der må vi skru av og på strømmen fort for å få en tone. Hvor fort da, tror du?

– For å lage en vanlig A tone, skrur vi av og på strømmen 440 ganger på et sekund! Tonen A har nemmelig en svingetid på 440 svingninger pr sekund, alle toner har sin svingetid. Litt lengre nede kan du se en oversikt over alle tonene i en oktav (fra C til C).

 

Kobling av høytaleren:

Programering

 

 

Noter og bølger pr sekund (Hertz)

 c   262 Hz
 d   294 Hz
 e   330 Hz
 f   349 Hz
 g   392 Hz
 a   440 Hz
 b   494 Hz
 C   523 Hz